Siapa saja yg boleh makan daging aqiqah

Acap kali kedengaran, non-muslim tak boleh makan daging aqiqah. Tetapi tahukah anda ada sedikit kelonggaran sekiranya tepat pada situasi?

Artikel ini ada info selanjutnya.

Jika diikutkan ada beberapa khilaf dalam kalangan ulama berkenaan hal ini.

Bukan sahaja tentang daging aqiqah tetapi juga untuk daging korban.

Bagi mazhab al-Syafie, adalah dilarang untuk memberikan daging korban nazar dan korban sunat kepada non-muslim. Tetapi bagi mazhab Hanafi pula membenarkannya.

Untuk kelonggaran yang disebut di atas, menurut Mufti Wilayah Persekutuan, maslahah manusia tanpa mengira agama perlu diambil kira dan dipertimbangkan.

Seperti contoh, jika sekumpulan pendakwah pergi ke perkampungan yang dhaif dan bercampur antara mualaf dan belum masuk Islam, wajar untuk edar daging korban yang dibawa sebagai wasilah untuk mereka supaya berlembut hati untuk menerima Islam.

Siapa saja yg boleh makan daging aqiqah

Makruh sekiranya menjamu golongan yang belum Islam jika masih terdapat sekumpulan besar golongan fakir miskin yang beragama Islam di sekitar kawasan tersebut.

Harus pula untuk menjamu sebahagian kecil daripada daging aqiqah itu kepada golongan belum Islam jika ia untuk berdakwah.

Tetapi untuk mengelakkan pertelingkahan dalam hukum ini, anda boleh membeli beberapa kilo daging kambing lain di tempat lain khas untuk non-muslim ini.

Sekurang-kurangnya anda tidak ragu-ragu dan masih dapat menjamu mereka.

Harapnya artikel ini memberikan penjelasan tentang non-muslim makan daging aqiqah kepada anda.

Sekian sahaja informasi yang dikongsikan kali ini. Untuk kembali ke blog, boleh klik di sini.

Artikel Berkaitan: Aqiqah Mekah VS Tempat Sendiri: Mana Yang Lebih Afdhal?, Sejarah Pensyariatan Ibadah Aqiqah, 7 Persoalan Yang Sering Ditanya Mengenai Akikah, Majlis Aqiqah Sederhana Yang Mengikut Sunnah, Syarat Aqiqah Anak Lelaki dan Perempuan, Adakah Sah Cukur Rambut Bayi Sebelum Aqiqah?, Aqiqah Ramadan, Ruang Ibadah Untuk Semua, Hukum Korban Dan Akikah Pada Sembelihan Yang Sama, Selawat, Tahnik Dan Cukur Rambut Bayi – Apa Yang Tidak Boleh Dilakukan, Hukum Aqiqah Di Mekah Atau Di Luar Negara

______

Siapa saja yg boleh makan daging aqiqah

Bermula dengan hanya RM320/bahagian, jangan lepaskan peluang untuk zahirkan kesyukuran dengan melaksanakan ibadah korban tahun ini bersama EZ Qurban.

Dagingnya akan diagih kepada saudara kita yang memerlukan di 38 buah negara. Pendaftaran akan ditutup pada Hari Raya Kedua*

Klik butang di bawah untuk pendaftaran dan maklumat lanjut.

Maklumat Lanjut & Pendaftaran

BEBAS TOL : 1-800-885-885

FB: https://www.facebook.com/ezqurban

IG: https://www.instagram.com/ezqurban/

Whatsapp: 013 238 6000 atau klik https://wa.link/fktuxh  

*Tarikh tutup adalah berbeza mengikut jenis korban dan tertakluk kepada perubahan.

______

Siapa saja yg boleh makan daging aqiqah

Masih belum laksanakan aqiqah anak dan daftar korban tahun ini?

Laksanakannya bersama EZ Qurban. Anda hanya perlu kurang 5 minit untuk mendaftar dan kami akan selesaikan semuanya!

EZ Qurban telah menguruskan lebih 300,000 penyertaan ibadah korban dan aqiqah sejak tahun 2007 dan telah menerima pelbagai pengiktirafan termasuk dari Majlis Dakwah Negara, The BrandLaureate dan The Malaysia Book of Records.

EZ Qurban menyediakan pelbagai pakej pelaksanaan ibadah korban dan aqiqah sama ada di dalam mahupun di luar negara sesuai dengan kemampuan anda.

Beberapa nash menerangkan tentang masalah ini. Di antaranya perkataan ‘Aisyah Radhiyallahu 'Anha tentang aqiqah ini,


“Dijadikan jadul, dimakan dan diberهkan untuk dimakan yang lain.” (Diriwayatkan Ibnu Abi Syaibah dalam Mushannafnya: 5/532)


Dalam kamus al-Muhith (hal. 975) disebutkan makna jadul, “al-jadlu: setiap tulang disempurnakan, tidak dipecahkan. Dan tidak dicampur aduk dengan selainnya.


Syaikh Muhammad bin Shalih al-Utsaimin Rahimahullah berkata, “Jaduulan, maksudnya: dipotong sesuai anggota tubuh. Tidak dipecahkan tulangnya. Dipotong dari ruas-ruas tulang.” (Lihat: Al-Syarh al-Mumti’: 7/545)


Berarti, maksudnya: daging dipotong sesuai anggota tubuhnya (tidak dicacah) atau dipotong pada ruas anggota tubuh hewan, lalu diambil untuk dimakan sesuai yang dimau dan sisanya disedekahkan. Walaupun tetap sah jika dipecahkan tulangnya dan dicacah dagingnya.


. . . Oleh sebab itu, menjawab pertanyaan di atas, orang tua (ayah dan ibu) boleh memakan daging aqiqah atas anaknya. . .


Terdapat keterangan dalam Fatawa al-Lajnah al-Daimah (11/443) tentang masalah aqiqah ini,


“Bagi orang yang melaksanakan aqiqah hendaknya ia membagikannya dalam bentuk daging mentah atau sudah dimasak kepada para fuqara’, tetangga, kerabat dekat dan teman-temannya. Dan hendaknya ia dan keluarganya ikut memakan darinya. Ia juga boleh mengundang orang miskin dan orang kaya untuk menyantap hidangan aqiqah di rumahnya atau semisalnya. Masalah ini sangat lapang.” Wallahu Ta’ala A’lam.

Siapa saja yang berhak memakan daging aqiqah?

Aqiqah merupakan ibadah penyembelihan hewan yang dianjurkan atas kelahiran anak manusia. Daging hewan sembelihan kemudian dibagikan kepada kaum fakir dan miskin. Secara umum hewan aqiqah memiliki kriteria yang sama dengan hewan kurban.

Apakah aqiqah tidak boleh dimakan oleh orang yg aqiqah?

Karena status hukumnya sudah menjadi wajib, maka semua daging sembelihan qurban atau aqiqahnya tidak boleh dimakan oleh orang tersebut. "Kalau sudah menjadi wajib, baik itu aqiqah maupun kurban semua dagingnya wajib disedekahkan tidak boleh sedikit pun yang dimakan.

Siapakah yg tidak boleh makan daging aqiqah?

apabila aqiqah dari seorang yang meninggal dunia berdasarkan wasiyat kepadanya, maka dia (orang yang diwasiati) dan orang-orang kaya dilarang memakan daging aqiqah tersebut, sebagaimana hukum dalam qurban. Sesuai dengan penjelasan Ibnu Hajar al-Haitami dalam karyanya Tuhfah al-Muhtaj ( juz.9, vol.369 ):

Bolehkah ibu menyusui makan daging kambing aqiqah untuk anaknya?

Ibu menyusui makan daging kambing boleh-boleh saja. Namun, jika dikonsumsi berlebihan dapat menyebabkan sejumlah efek samping di bawah ini. Ibu dianjurkan memperhatikan asupan makanannya selama menyusui. Sebab, kandungan nutrisi pada makanan yang dikonsumsi busui akan diserap oleh bayi melalui ASI.